najava
Open Ideas for the Balkans
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori i NVO Digitalizuj.ME vas pozivaju da i ove godine učestvujete u takmičenju u inovacijama. Najava takmičenja je zakazana za ponedjeljak, 14. april 2014, u 12 časova, kada će biti objavljeni uslovi učestvovanja i svi detalji takmičenja. U Eko zgradi Ujedinjenih Nacija u Ulici Stanka Dragojevića bb (kod Ruskog mosta), početak takmičenja će najaviti :

Rastislav Vrbenski, stalni predstavnik UNDP/koordinator Sistema UN u Crnoj Gori

Snežana Radović, generalna direktorka Generalnog direktorata za evropske integracije, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore

Bojana Bulatović, savjetnica za međunarodnu saradnju, Uprava za mlade i sport

Nikola Vulić, su-osnivač NVO Digitalizuj.ME

Da se podsjetimo:

Na prošlogodišnjem takmičenju, među višebrojnim kvalitetnim projektima, koji su nudili rješenja za različite probleme u društvu, pobijedila je aplikacija Budi Odgovoran. Godinu dana kasnije, ekipa sa ovom aplikacijom je partner Vlade Crne Gore u projektu suzbijanja sive ekonomije.

Uključi se!

Kao i prošle godine, takmičenje je osmišljeno da okupi kreativce, programere i društvene aktiviste na rješavanju problema sa kojima se susreće naše društvo. Cilj takmičenja je jačanje transparentnosti i odgovornosti javne uprave kroz iznalaženje inovativnih tehnoloških rješenja. Dakle, ako imate ideju za rješavanje dva pitanja od društvenog značaja:

- Kako unaprijediti učešće mladih u procesu donošenja odluka i

- Kako iskoristiti moć novih tehnologija za bolju informisanost i učešće građana u procesu evropskih integracija

Ovo takmičenje je za vas, sve što je potrebno da imate je IDEJA.

Malo smo se bavili i brojkama i evo šta one kažu:

„Više od 90% mladih smatra da njihovo mišljenje treba uvažiti kada se donose bitne odluke na svim nivoima. Ali 66 % mladih u Crnoj Gori smatra da nema nikakvu mogućnost da utiče na donošenje bitnih odluka, ni na lokalnom, ni na nacionalnom nivou. Mladi su najviše zainteresovani za učešće u oblastima koje se tiču ljudskih prava, ekonomije i zapošljavanja. I mladi i odrasli vjeruju da bi učešće mladih doprinijelo unapređenju:

- ljudskih prava 88%
- kulture 88%
- lokalne zajednice 82%
- ekonomije 78%
- politike 74% ”

Očigledno je da mladi ljudi imaju šta da kažu, samo je potrebno da ih podstaknemo na to. Imate li IDEJU kako?

A šta kažete o ulasku u EU?

„Kada se proces pregovaranja završi i kad Crna Gora postane članica Evropske unije  biće sproveden proces unutrašnjih reformi koji će voditi ka boljem životnom standardu građana.” Međutim, istraživanjaukazuju da se informisanost građana tu završava, i da je prisutna nezainteresovanost za teme koje se odnose na proces pristupanja Crne Gore u EU. Upravo će prevazilaženje ovih izazova biti važan zadatak u ovogodišnjem takmičenju u okviru projekta Otvorene Ideje za CrnuGoru.

Zbog toga, pridružite nam se u ponedjeljak  na najavi takmičenja, da zajedno pričamo o uslovima učešća i preuzmemo odgovornost stvaranja boljeg društva za sve nas!