O takmičenju Otvorene ideje BiH

Uzmi stvari u svoje ruke i počni razmišljati o ideji za mobilnu aplikaciju koja bi pomogla građanima BiH u monitoringu zdravstvenog sistema.

Iskoristi prednosti modernih tehnologija, budi kreativan i inovativan i predloži svoju ideju za mobilnu aplikaciju koja će olakšati građanima dijeljenje svojih iskustava, međusobnu komunikaciju i informisanje o svojim pravima.

Omogući građanima da se lakše uključe u proces nadgledanja i/ili prijavljivanja problema u vezi sa zdravstvenim sistemom.

Pobjeda na ovom takmičenju pruža mnogo više od novčanih nagrada. Pobjeda garantuje saradnju sa stručnjacima iz različitih oblasti, dugoročni razvoj aplikacije i jednogodišnji pristup treninzima, mentorstvu, pomoći pri izradi komunikacijske strategije za rješenja i mogućnost za korištenje drugih profesionalnih resursa.

Koraci i rokovi

1. Ideja (9. septembar – 19. oktobаr)

 

Prijava je veoma jednostavna, sve što treba je da ukratko predstaviš svoj tim i ideju popunjavanjem formulara.

Prije ispunjavanja formulara, posjeti platformu Otkucaji.net i upoznaj se malo bolje sa tematikom. Mogućnosti upotrebe mobilnih aplikacija su mnogobrojne – iskoristi ih! Smisli nešto novo, razmisli kako možeš proširiti postojeće opcije. Upitaj sebe i svoje bližnje kakva bi im aplikacija bila korisna i interesantna. Istraži svjetske trendove u ovom polju.

Stvori svoj dream team, kreiraj ideju, pošalji prijavu i postani dio ovog uzbudljivog takmičenja!

 

2. Aktivacija  (20. oktobar – 5. novembar)

 

graphics2

Aktivacija je dinamičan period u kojem ćeš razvijati svoju ideju na nekoliko načina. Dok radiš na razvoju aplikacije, kreiraćeš naloge za svoj projekat na društvenim mrežema Facebook i Twitter. Ovim putem, kao i putem Otkucaji.net web stranice i naloga na društvenim mrežama, promovisaćeš sopstvenu ideju i rad i pozvaćeš prijatelje da se pridruže inicijativi i glasaju za tvoje rješenje. Ne zaboravi – jedan od glavnih ciljeva regionalne inicijative Otvorene ideje jeste unaprijeđenje zajedništva. Učini sve što možeš da okupiš zajednicu oko svoje ideje i predočiš svima zašto će tvoje rješenje doprineti poboljšanju čitavog sistema u tvojoj zemlji. Zajednica koju okupiš predstavljaće i dio bodova koji će se računati prilikom Online glasanja I i II. Neka svi čuju za tebe i tvoju ideju!

 

3. Online glasanje I (6. novembar – 10. novembar )

graphics3

Prvi krug glasanja rezervisan je za online zajednicu. Bodovanje glasova online zajednice će se vršiti preko broja lajkova na Facebook stranicama aplikacija i broja pratilaca na njihovim Twitter nalozima, kao i preko broja direktnih glasova preko web sajta Otvorenih ideja za Bosnu i Hercegovinu. Broj Facebook lajkova i Twitter pratilaca će činiti 30% ukupnog broja bodova, dok će broj direktnih glasova preko sajta Otvorenih ideja za BiH činiti 70% glasova.

Online glasanje podrazumijeva da pojedinac može glasati samo jednom za određeni projekat.

Glasovi će se pratiti preko e-mail i IP adresa, te će se revidirati posljednjeg dana ove faze takmičenja. Glas je neophodno potvrditi klikom na link koji se dobija na e-mail adresu putem koje se glasa. Ukoliko se sa jedne e-mail adrese glasalo više puta za isti projekat, taj glas će se važiti kao jedan u finalnom sabiranju glasova.*

Nakon što online zajednica izglasa rješenja koja idu u drugi krug, stručni žiri sastavljen od uglednih eksperata iz raznih oblasti će 12. novembra odlučiti o užem izboru, odnosno finalistima inicijative. U finale takmičenja će proći ukupno 7 ideja za mobilne aplikacije.

*Organizator ima pravo kontrole validnosti glasanja.

4. Razvoj ( 14. , 15. i 16. novembar)

graphics4

Najuspješnije aplikacije koje prođu u finalni krug biće vraćene autorima za dalji razvoj u kompletna, održiva kreativna rješenja. Svaki kandidat imaće pristup neophodnim informacijama, resursima i mentorstvu neophodnom za kreiranje sveobuhvatnog, primjenjivog rješenja u toku hakatona koji će se održati sredinom novembra.

Na hakatonu će učesnici na licu mjesta primjenjivati novostečena znanja za dalji razvoj svojih aplikacija, uz nadzor stručnog žirija.

Žiri će neposredno nakon hakatona odabrati finaliste, koji će dobiti prilike da razviju svoje ideje u dugoročno održiva rješenja. Žiri se sastoji od priznatih stručnjaka iz oblasti marketinga, IT i poslovnog sektora. Tokom procesa finalnog razvijanja rješenja, kandidati koji su prošli u finalni krug nastaviće i da njeguju svoju online zajednicu preko naloga na društvenim mrežama.

5. Online glasanje II (17 – 22. novembar)

graphics3

 

Nakon isteka perioda za finalni razvoj rješenja, finalne aplikacije biće još jednom predstavljene online zajednici, koja će svojim glasovima odlučiti pobjednika. Glasovi će se pratiti preko e-mail i IP adresa, te će se revidirati posljednjeg dana ove faze takmičenja. Glas je neophodno potvrditi klikom na link koji se dobija na e-mail adresu putem koje se glasa. Ukoliko se sa jedne e-mail adrese glasalo više puta za isti projekat, taj glas će se važiti kao jedan u finalnom sabiranju glasova.*

*Organizator ima pravo kontrole validnosti glasanja..

6. Pobjednički krug (24. novembar)

 

Najuspješnije aplikacije biće predstavljene na posebnom događaju povodom proglašenja pobjednika, gdje će se pobjednicima uručiti nagrade, a šira javnost upoznati s inicijativnom. Pobjednici će dobiti novčane nagrade i neophodnu podršku za dugoročni razvoj svog rješenja i unaprijeđenje zajednice. Pobjednici će se proglasiti 24. novembra, a ceremonija dodjele nagrada će se održati krajem mjeseca.

NAGRADE

Svi takmičari koji prođu žiriranje i dospiju u finale dobiće neophodno mentorstvo i stručnu pomoć pri konačnom razvoju svojih ideja. Nakon drugog kruga javnog glasanja, najbolja tri rješenja biće nagrađena novčanim iznosom u vrijednosti od 3.000 USD, 2.000 USD i 1.000 USD (od 1. do 3. mjesta).

Pobjednicima će biti obezbijeđena podrška pri razvoju profesionalnih sposobnosti i ideja u trajanju od godinu dana, i sastojaće se od treninga, mentorstva, pomoći pri izradi komunikacijske strategije za rješenja i pristup drugim profesionalnim resursima. Pobjednici će tokom jednogodišnjeg perioda implementacije biti u obavezi da administriraju sopstvenu mobilnu aplikaciju, dok će im hosting biti omogućen preko centralnog portala Otkucaji.net.

Potrebna vam je dodatna inspiracija za ideju?

„Bolesno društvo, bolesno je i zdravstvo“ – odgovorio je građanin iz Konjica na pitanje šta misli o zdravstvu u zemlji. Zaista, mnogi su od nas imali ili znaju nekog ko je imao loše iskustvo sa zdravstvenim sistemom – od lista čekanja za preglede, preko loših uslova u bolnicama, do davanja koverata i poklona doktorima…

Postavlja se pitanje: šta ćemo uraditi po tom pitanju? Da li ćemo nastaviti sa starim navikama ili ćemo potražiti tretman? Krajnje je vrijeme za prvi korak ka ozdravljenu zdravstvenog sistema!

Za početak, identifikovali smo loše strane zdravstva . Prikupljali smo i dalje prikupljamo svjedočanstva građana preko platforme Otkucaji.

Sada te pozivamo da se i ti uključiš u proces ozdravljenja zdravstva! Mladi u regionu su i proteklih godina bili aktivni na polju društvenog unaprijeđenja – posjeti web stranicu community boost_r i pogledaj kakva rješenja su već zaživjela i našla primjenu. Inspiraciju o trenutnoj inicijativi Otkucaji.net pronađi među svjedočanstvima građana o stanju u zdravstvu. Dodatno se informiši o zakonodavstvu ili pročitaj najnovije vijesti na našoj podstrani Informiši se.

Ko može da učestvuje u takmičenju?

Takmičenje je otvoreno za sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na to da li posjeduju programersko znanje. Mogu se prijaviti pojedinci, grupe i nevladine organizacije iz BiH. Rješenje tj. aplikacija mora biti primjenjiva u BiH. Članovi uže porodice organizatora nemaju pravo na učešće u takmičenju.

Zaprati nas na društvenim mrežama Facebook i Twitter , budi u toku sa svim dešavanjima, uključi se u diskusiju i razvijaj svoju ideju!