Untitled
Open Ideas for the Balkans
Open Ideas

Author :

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Koliko puta vam je doktor propisao lijek koji košta 3-4 puta više od onoga što ste očekivali? Koliko puta vam je propisan lijek koji možete kupiti u slobodnoj prodaji – bez recepta? Taj lijek ste i sami, na svoju ruku, mogli kupiti u apoteci, zar ne? Ipak, otišli ste doktoru s nadom da ćete dobiti lijek s esencijalne liste koji ne košta mnogo, ali je jednako efikasan.

Da li su doktori upoznati sa svim lijekovima koji se nalaze na esencijalnoj listi? Da li imaju profitabilne dogovore sa farmaceutima? Da li nam propisuju skuplje lijekove radi lične koristi? Svjesni smo da sistem ne funckioniše kako treba. To osjetimo negdje u sebi, i to doživljavamo pri svakom odlasku doktoru.

Ono što možda niste znali, a trebali biste: Doktor vam mora dati lijek sa esencijalne liste, ukoliko ga zatražite. U suprotnom, možete ga tužiti. Mi želimo sačuvati vlastiti novac u džepu, te pomoći i vama u tome. Kako to namjeravamo?

APPoteka

Razvijamo aplikaciju pod nazivom Appoteka. Šta će vam ona omogućiti? Besplatan uvid u svaki lijek koji je odobren na esencijalnoj listi lijekova od strane Ministarstva zdravlja. Bit će dovoljno da pokrenete aplikaciju i potražite lijek prema njegovom nazivu, ili da upišete simptome bolesti, ili dijagnozu na osnovu koje će vam aplikacija reći koji je lijek s esencijalne liste namijenjen liječenju bolesti koju ste opisali, te njegovu cijenu, proizvođača i dostupne doze. Naoružat ćemo vas znanjem prije odlaska doktoru.

Appoteka

Šta očekujemo od vas? Samo da nas podržite besplatnim glasanjem koje će se održati od 6. do 10. novembra. Vaši glasovi su nam potrebni da bismo dobili sredstva za uspješan razvoj. Zauzvrat dobijate besplatnu aplikaciju koja na dlan vaše ruke stavlja esencijalnu listu lijekova i informiše vas o pravima koja imate.

Želite li jeftine lijekove? Efikasniji zdravstveni sistem? Manje korupcije? Podržite nas u borbi za ove vrijednosti. Pomozite nam graditi pravednije društvo. Dajte svoj doprinos – glasajte za Appoteku.

Amir Obralić