GRI-Facebook
Open Ideas for the Balkans
Open Ideas

Author :

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Warm-up događaji za treninge u okviru inicijative Otvorene ideje za Srbiju pod nazivom Puls Otvorenih ideja su se održali 28. januara u Nišu i 29. januara u Novom Sadu.

Građani izgubljeni u šumi propisa, inspektori nekad i bez osnovnih sredstava za rad.

Predstavnici organizacija civilnog društva, aktivisti i IT stručnjaci su diskutovali o problemima u vezi sa radom inspekcija u Srbiji, kao i o tome kako nam nove tehnologije (web i mobilne aplikacije) mogu pomoći u prevazilaženju tih problema.

Čula su se različita mišljenja – od onih da čitav sistem ne funkcioniše i da su inspektori nezainteresovani za svoj posao i podložni korupciji, do onih koji ukazuju na drugu stranu priče a to je tehnička neopremljenost inspekcija. Naime, pojedini inspektori nemaju čak ni kompjuter ni pristup mejlu iako imaju otvoren nalog, a neki na teren idu auto-stopom jer nemaju vozilo na raspolaganju.

2015-01-27 14.21.06

Učesnici su se složili da su zakoni prekomplikovani i teško razumljivi građanima koji često ne znaju ni kojoj inspekciji treba da se obrate tj. koje su nadležnosti pojedinih inspekcija, niti koja su njihova zakonska prava i obaveze. Prisutno je i nepoverenje prema inspektorima i njihovom radu.

GRI-event-Niš (1)

Mobilne i web aplikacije koje imaju za cilj rešavanje nekih od problema s kojima se građani suočavaju u dodiru sa radom inspekcija i monitoring njihovog rada i predstojećih reformi treba da budu user-friendly, tj. jednostavne za korištenje i dostupne svim građanima – jedan je od glavnih zaključaka ova dva događaja.

GRI-event-Novi-Sad (1)

Predlozi za funkcije budućih aplikacija su demistifikacija rada službi, tj. pojednostavljivanje objašnjenja nadležnosti i rada inspekcija, omogućavanje građanima da prijave nepravilnosti, praćenje celokupnih pokrenutih procesa, obrada mišljenja i komentara građana radi identifikacije glavnih problema i predlaganja rešenja za iste, kao i analiza efektivnog rada inspekcija kroz izveštaje dostupne javnosti.